Kategórie
 
 
 
 
 

Selén ako minerál imunity

Selén sa v liečení stal známym až po roku 1979, kedy sa potvrdil jeho význam pri liečbe rakoviny. V ľudskom organizme sa vyskytuje v obsahu 10 až 30 mg. Nachádza sa najmä v pečeni, obličkách, slezine, pankrease a v mužských semenníkoch.

Selén posilňuje imunitný systém, je súčasťou enzýmu glutatión peroxydázy, chráni podobne ako vitamín E organizmus pred voľnými radikálmi a proti slnečnému žiareniu, taktiež proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a pôsobí proti chemickým alergiám. Zlučuje sa s ťažkými kovmi (kadmium, olovo, ortuť) a tým tieto prvky zneškodňuje, má protirakovinové účinky, zlepšuje funkciu buniek pečene, svalov a týmusu, zvyšuje plodnosť, zvyšuje účinnosť štítnej žľazy, podporuje zmenu tyroxínu na účinný trijódtyrozín a pomáha pri liečení autoimunitných a degeneratívnych chorôb.

Denná potreba pre mužov a ženy je 65 mcg. Liečebné dávky môžu byť až do 200 mcg denne. Od 600 mcg sa môže používať len po určitú dobu pri vírusových ochoreniach, alebo ako súčasť liečebného programu pri liečení rakoviny.

Selén sa vyskytuje v pivovarníckom droždí, brokolici, hnedej ryži, celých zrnách, mliečnych výrobkoch, rybách, cesnaku, cibuli, morských riasach, morských živočíchoch, zelenine, koreňoch lopúcha, kuchynskom korení, semenách, orechoch, hlohu, prasličke, pŕhľave, šípke, rebríčku obyčajnom a inde. Mnoho selénu majú klíčky obilnín a iných druhov. Naopak, selén je málo zastúpený v bielej ryži, bielej múke a iných rafinovaných výrobkoch.

 

Selén ako minerál imunity

 

Pri nedostatku selénu sa vyskytuje vyčerpanie, svalová slabosť, únava, poruchy rastu, vysoká hladina cholesterolu, infekcie, poruchy pečene, nedostatočná funkcia týmusu a prejavy neplodnosti, infarkty, rakovina, zápaly a kožné choroby. V priebehu tehotnosti nedostatok selénu zvyšuje riziko vrodených vád, najmä srdcových.

Nadbytok selénu môže vzniknúť len pri nadmernom prijímaní selénových doplnkov. Hranica je medzi liečebnou dávkou selénu (200 mcg) a toxickou dávkou (900 mcg). K príznakom otravy patria nervozita, depresia, nevoľnosť a zvracanie, cesnakový zápach dychu a potu, strata vlasov a nechtov. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia