Kategórie
 
 
 
 
 

Vitamín D3+K2

Ak existuje „tím snov“ na zdravie kostí, je to vitamín D3 a K2. Oba vitamíny úzko spolupracujú pri regulácii hladiny vápnika v našom tele. Vitamín D zabezpečuje hladké vstrebávanie vápnika v krvi, zatiaľ čo vitamín K2 kontroluje, kde sa vápnik zabudováva. Oba vitamíny sa dokonale dopĺňajú pri udržiavaní zdravých kostí.

Vitamín D3 (cholekalciferol) je najdôležitejšou fyziologickou formou vitamínu D v ľudskom organizme. Pomocou dostatočného množstva UVB lúčov zo slnečného žiarenia, si telo dokáže samo v pokožke vyrobiť vitamín D3. V potravinách sa vitamín D3 nachádza najmä v mastných rybách.

Ak však nie sú vystavené slnečnému žiareniu, koncentrácia zvyčajne nestačí na pokrytie potreby vitamínu D iba prostredníctvom potravy. V závislosti od ročného obdobia, sa nedostatok vitamínu D môže vyskytnúť aj u viac ako 40 % populácie na Slovensku (napríklad február a marec). 

Nedostatok vitamínu D môže byť okrem iného tiež rizikovým faktorom pri Parkinsonovej chorobe alebo poruchách spánku. Taktiež, v dôsledku jeho nedostatku sa môžu vyskytovať svalové poruchy, infekcie, resp. iné zápalové ochorenia alebo vysoký krvný tlak.

 

Vitamín D3+K2

Vitamín K2 (menachinón) je v tele okrem iného potrebný na syntézu protrombínu, ktorý je najdôležitejším enzýmom v procese zrážania krvi. V zdravom tele je vitamín K2 čiastočne tvorený baktériami v črevnej flóre, ktorá môže zabezpečiť približne polovicu potreby vitamínu K. V potravinách sa vitamín K2 nachádza najmä vo vaječných žĺtkoch, mliečnych výrobkoch a mäse. Vitamín K prichádza v rôznych formách, ako je MK-4 (fylochinón) a MK-7 (menachinón-7). Biologická dostupnosť foriem sa značne líši a forma MK-7, ktorá má najlepšiu biologickú dostupnosť, je asi 10-krát vyššia ako forma MK-4. Preto je možné dennú potrebu vitamínu K pokryť relatívne malým množstvom menachinónu-7.

Kombinácia vitamínu D3 a K2 je obzvlášť užitočná, pretože podľa niektorých vedeckých štúdií sa zdá, že existuje vzájomná závislosť týchto dvoch vitamínov. Existujú dôkazy, že užívanie vysokej dávky vitamínu D3 so súčasným nedostatkom vitamínu K môže mať negatívny vplyv na zdravie kostí. Len ak je telo dostatočne zásobované súčasne vitamínom D a K, môže byť zaručené, že metabolizmus vápnika funguje normálne a vápnik je transportovaný na správne miesta v tele.

Vitamín D je skupina vitamínov rozpustných v tukoch. Vitamín D3 (cholekalciferol) je fyziologicky najvýznamnejším predstaviteľom tejto skupiny pre človeka a zohráva zásadnú úlohu pri regulácii hladiny vápnika v krvi a pri tvorbe kostí. Hovorovo sa však vitamín D3 niekedy nazýva len vitamín D. Vitamín K je skupina vitamínov rozpustných v tukoch. Vitamín K2 (menachinón) je dôležitou zložkou organizmu pri transporte a využití vápnika. Aktivuje esenciálne bielkoviny metabolizmu vápnika. Vitamín D3 a vitamín K2 je možné užívať trvalo bez akéhokoľvek rizika. Zvyčajne neexistujú žiadne vedľajšie účinky.

Výrobca ZeinPharma® Germany prichádza na slovenský trh s absolútnou novinkou, ktorá spočíva v kombinácii týchto vitamínov vo verzii spray, pre ešte jednoduchšiu a praktickejšiu aplikáciu, navyše s optimalizovanou biologickou dostupnosťou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia